Wanneer een trein het station nadert, is het de bedoeling dat de loc vaart mindert. Met een eenvoudige schakeling is dit te realiseren.
Heb jij tips of aanvullingen, voeg dan onder aan de pagina jouw reactie toe.
Werking
De vertragingsschakeling voorkomt dat we dit handmatig moeten regelen. Deze schakeling is heel eenvoudig. Het stationsemplacement (S) wordt door twee isolatoren (I) in de middenrail gescheiden van de aangrenzende sporen (A). Door twee antiparalel geschakelde diodes van 3A tussen het stationsemplacement en de aangrenzende sporen te schakelen wordt de spanning verkleind en gaat de trein automatisch langzamer rijden wanneer hij het station binnenkomt.
A I S I A
Ook het vertrek gaat een stuk rustiger op het stationsemplacement (S). Wanneer de loc weer achter de isolator op het aangrenzende spoor (A) komt, trekt hij weer aan tot de ingestelde snelheid op de trafo.
Het hangt een beetje van de voorkeursnelheid op de normale trajecten af hoeveel de loc moet worden vertraagd bij het station. Mogelijk dat twee antiparallele diode-paartjes in serie moeten worden geschakeld. Ook kan worden gekozen voor een variabele weerstand van 10 Ohm, 30 Watt om de vertraging fijner te kunnen instellen.
Aangezien niet elke loc (vooral de oudere types) even snel op een bepaalde spanning rijden, is het goed om een zodanig gemiddelde vertraging te kiezen (met diodes of regelbare weerstand) dat alle locs een prettig vertraging laten zien. Een oudje gaat wat langzamer, een jonger exemplaar wat pittiger.
Beste Hub,
Jouw oplossing om meerdere trafo’s te gebruiken begrijp ik, maar kan redelijk kostbaar zijn.
Een eigen trafo (stroombron) is aantrekkelijk, omdat je misschien wat krap in je “jasje” komt te zitten, maar er zijn “simpele” oplossingen beschikbaar: Gebruik meerdere elektronische schakelaars/regelaars, gevoed door één trafo.
Dit lijkt me minder kostbaar dan een aantal trafo’s. Maar dit is een keuze/kosten afweging.
Velen zweren bij een digitale oplossing, maar soms lijkt die meer op het doordrukken van een speeltje, want een analoge oplossing is dan eigenlijk de enige juiste (kostenafwegend) juiste keuze.
Ieder wilt rijden in een Bugatti, maar voor de meeste wordt het een Fiat 500.
Gr, Dirk
Ik begrijp je overwegingen, Dirk. De aparte trafo’s waren voor mij de simpelste oplossing omdat ik er een aantal heb ‘geerfd’. tevens zijn meerdere trafos’ ook goed om de belasting van meerdere locs erover te verdelen.
Bedankt voor jouw reactie en groeten,
Hub.
Leuk en eenvoudig! Bedankt
OK Bernard.
Tegenwoordig gebruik ik trouwens een aparte trafo voor station-emplacementen. Daarmee kan ik de snelheid op de perrons gemakkelijker naar wens instellen.