Om een landschap gestalte te geven op een modelbaan heb je veel groen nodig tenzij je een woestijnlandschap wilt maken. In de natuur komen veel soorten groen naast elkaar voor zoals bijvoorbeeld hier in Zuid-Limburg:


Diverse kleuren groen en bruin moeten zeker in je assortiment zitten. Dan maar zakjes van het spul kopen? Nee, we maken het zelf (de doe het zelvers in ieder geval).

De ondergrond

om te beginnen moet er een goede ondergrond worden gelegd. Je wil niet dat door de begroeiing de kleur van de ondergrond doorschijnt, (bijvoorbeeld het wit van gips of modelschuim.
Wat heb je nodig:

  • verf
  • zaagafval
    diverse zeven (grof tot fijn)
    airbrush (pas in een later stadium)

Wanneer ik een groen landschap wil maken, gebruik ik veel groen strooisel van verschillend formaat.
De ondergrond verf ik in de kleur van de gesuggereerde ondergrond, bijvoorbeeld een weiland(groenbruin), rots of laaggebergte (donkergrijs). Vervolgens bedek ik dat met gekleurd fijn zaagsel afval. Dat haal ik bij de hobbyzaak waar ze ook hout voor je op maat zagen. Op de zaagmachine is veelal een afzuig systeem aangesloten om het fijne zaagafval en stof op te vangen. Dat gaat meestal de container in. Als je ernaar vraagt kun je meer meenemen dan je ooit zult gebruiken.

dat zaag-afval zeef ik eerst grof zodat de grote stukken er meteen worden uitgehaald en richting groenafval container gaan. Vervolgens zeef ik het hele zaakje fijn boven een tijltje. dat is een stoffig klusje. Als je het buiten doet met een zuchtje wind dan scheidt die automatisch het stof van het zaagsel. herhaal dit een aantal keer todat je nauwelijks meer stof ziet verstuiven.Je wilt tenslotte geen stof op je modelbaan. dat komt er later vanzelf wel op 😉 
Wanneer ik tevreden ben met de korreligheid, gaat het zaakje in een kom waar ik verdunde water-of acrylverf bij giet. Het zaagsel zelf maakt de kleur weer wat lichter. Voeg kleuren toe totdat je de gewenste kleur hebt. Zelf mik op op groen-bruin zodat ik een mooie ondergrond krijg die een combinatie van grond en mos moet voorstellen.

Laat de mix goed drogen. Schep het goedje af en toe om zodat de lucht erbij kan.
Strooi het gedroogde mengsel op de geverfde ondergrond die met verdunde houtlijm is ingesmeerd. wanneer de lijm is opgedroogd, is je eerste laag klaar.
Deze ondergrond is echter niet voldoende.
In eerste instantie ziet het er dor uit. Voor bepaalde stukken kan dat juist de bedoeling zijn.

Ben je niet tevreden dan kun het het opfrissen door er met de airbrush overheen te gaan.

In een volgende fase vul je het aan  met groen (gras mos, onkruid,kleine en grotere struiken).

Het groen

Wat heb je nodig:

  •  een schaar
  •  schuimrubber (eigenlijk polyether)
  •  een blender .Gebruik liever niet de blender uit je keuken. Daar zal zeker iemand tegen protesteren.
    Tip: probeer er een op de kop te tikken of in een kringloopwinkel te scoren.
  •  dremel (indien nodig) 
  • airbrush (pas in een later stadium)

Mos/loof maken
Neem een stuk schuimrubber (liefst een dunnere plaat).
Knip het stuk in smalle repen.
Knip van twee of drie repen tegelijk weer kleine blokjes af.
Zorg ervoor dat de messen in je blender goed scherp zijn. Je kunt ze slijpen met slijpsteentje op de dremel.
Vul vervolgens  de blender voor 2/3 met brokjes schuimrubber.
Voeg wat verf in de gewenste kleur bij, bijvoorbeeld meigroen. Maak het fijn licht (groen en geel mix)want donker maken kan nog altijd.
Zet de blender 20 minuten aan maar houdt in de gaten dat hij niet te warm wordt.

Laat het een tijdje drogen. Niet te lang op de verwarming of in de zon, anders worden de korrels te hard. Maar die laten zich later weer verpulveren tot fijner strooisel.
Experimenteer maar.

De eerste oogst:

Deze is nog grof maar al goed bruikbaar als onkruid plukken of boomloof:
Herrhaal nu met het grove strooisel de procedure een aantal keren (20 minuten max) en voeg tijdens het blenderen verf toe totdat de gewenste kleur verschijnt, van  meigroen tot donkergroen. Het resultaat is diverse soorten strooisel met de gewenste korrel en kleur.

              Grof                                middel                                     fijn

Voorbeeld toepassing


Op de foto(onderkant)  is de ondergrond (gips) groen geverfd en de beek bruin.Voor het steunmuurtje is het gekleurde zaagafval te zien als ondergrond voor de begroeing. Voor en achter het hekwerk is fijn gras gestrooid.Ik heb nog geen idee hoe dat zelf te maken valt. Wie wel?
Soms moet je  de gemakkelijke weg kiezen. Zelf 😉 bouw is tenslotte niet verplicht. Het moet leuk blijven. Dus toch maar uit een zakje .
Vervolgens worden plukjes onkruid op basis van geblenderd en geverfd schuimrubber toegevoegd. Enkele stukjes ijslands mos bestrooid met zeer fijn  geblenderd en geverfd schuimrubber  maken er een struik  met gebladerte van.
Voeg voor de volledigheid nog wat bosgrond toe. Tijdens een wandeling in het bos bij elkaar schrapen en eventueel iets fijner maken. Ook wat hele kleine takjes tussen de bomen doen het goed.

In een later stadium kun je met een airbrush nog wat accenten aan brengen.

Fleur je landschap op met groen. Succes!

Nog een dan. De bergwand is ‘aangekleed’ met hangend mos en groen. Het is gemaakt door een pluk filterwatten ver uit elkaar te trekken tot er een dun laagje overblijft. Dat wordt met lijm bespoten waarop  fijn strooisel wordt aangebracht. De mosmat wordt voorzichtig tegen de bergwand geplakt. verder plukjes onkruid (=grof strooisel) en struikjes toevoegen. Ik gebruik graag meigroen. Werk zelf maar naar een voorbeeld van een foto. wissel ook af met andere tinten.