Een berkenboom is een typische boom die wat extra werk vergt om zelf te maken. De toepaste materialen zijn wat ongebruikelijk…

Heb jij tips of aanvullingen, voeg dan onder aan deze pagina jouw reactie toe.

Voorbeeld

We kijken eerst naar de natuur voor wat voorbeelden. Wat opvalt bij de berk zijn de aan het uiteinde wat neerhangende takken.
Ook de stam is typisch met zijn donkere plekken in de witte schors.

berk   

berkstam

De boomstam

Voor de boomstam gebruiken we een stuk koperdraad. We draaien een aantal stukken draad in elkaar en laten naar boven toe de stukken draad uitwaaieren.
Om wat extra boomlengte te krijgen plaatsen we twee van deze stukken op elkaar (zet ze aan elkaar vast met een extra stukje draad).
Wanneer je in een keer met extra lange stukken draad zou werken dan wordt de stam te dik. Twee delen op elkaar levert een slankere boom op (en slank is de berk).

IMG_0693

We klemmen nu het boomskelet in een houdertje…

IMG_0694

…en zetten de twee op elkaar geplaatste stukken vast met wat houtlijm zodat het een stevig geheel wordt.

IMG_0695

Vervolgens maken we een papje van gips en houtlijm (ruim toevoegen) en strijken dat over het boomskelet van draad zodat de afzondelijke draden niet meer zichtbaar zijn en de boom een mooie egale structuur krijgt.

IMG_0696

IMG_0697

Als de gips met lijm nog nat is strooien we er fijn zaagsel overheen om een wat ruwere schorsstructuur te krijgen.

IMG_0698

Als dat geheel is gedroogd, verven we het met donkergroene (bijna zwarte) water- of acrylverf.

IMG_0699

Als deze is gedroogd brengen we de witte boomschors kleur van de berk aan waarbij -conform het voorbeeld in de natuur- her en der plekken open blijven zodat de donkere ondergrond zichtbaar blijft.

IMG_0701

Als het geheel weer is gedroogd, komt de fijne takken structuur aan de beurt. Hiervoor worden deze keer filterwatten gebruikt die je kunt krijgen in zaken waar ze zig-zag watten voor bio-filters (bijv. vijver) verkopen. De boerenbond is een kanshebber.

IMG_0704

We trekken er plukjes watten uit en trekken die iets uit elkaar. Deze plukjes plakken we op de takken waarbij de watten naar beneden toe een beetje verder uit elkaar worden getrokken zodat het idee van hangende takjes wordt nagebootst.

IMG_0703

Nu moeten er nog blaadjes aan. Hiervoor heb ik gebruikte theezakjes verzameld (het lijkt wel of een modelbaan hobbyist zowat alles kan gebruiken) en gedroogd.

IMG_0709

De gedroogde blaadjes worden in een badje van groene verf gedompeld en -als alles met kleur is bedekt- op een krant te drogen gelegd.

IMG_0710

Eenmaal gedroogd hebben we (echte) blaadjes voor aan onze berk (of andere bomen).

IMG_0711

De blaadjes worden op de berk aangebracht door deze in te spuiten met lijm…

IMG_0712

…en er vervolgens de blaadjes op te strooien.

IMG_0713

Na droging eventueel nog een beetje na-fixeren met haarlak.

IMG_0715

En dan kunnen de berken eindelijk op de modelbaan worden gezet. In het voorbeeld hieronder op een stukje groen in de stad.

SAM_4120