Modelbaan

Materiaal

Mijn modelbaan is opgebouwd met analoog Märklin modelspoor materiaal en modeltreinen hoofdzakelijk van Märklin. Er komen geen computers aan te pas komen . Dat heeft te maken met mijn andere hobby’s en werk waarbij intensief gebruik wordt gemaakt van computers. Een bewuste keuze dus om een hobby in te vullen zonder digitale technieken en computers. De modelbaan is dus is dus niet digitaal bestuurd maar  ‘ouderwets’ handbediend met schakelaars, relais en reedcontacten. Hier en daar worden echter wat handige schakelingen toegepast waardoor er wat bedieningswerk uit handen wordt genomen.

Een kort filmpje van een stukje modelbaan. Het geluid is er later bijgemaakt.

Tips

Naast de voortgang van de bouw van mijn modelbaan vind je hier ook tips en beschrijvingen van zelfbouw projectjes zoals het zelf maken van bomen, verlichting, een poetstrein en diverse besturingen. Dat alles bij elkaar laat hopelijk zien dat de modelbaan hobby leuk en ontspannend is en ook niet duur hoeft te zijn.

Ik hoop dat je hier en daar wat tips of informatie voor je eigen modelbaan kunt gebruiken. Heb je tips of opmerkingen, laat ze dan achter op deze site.

veel plezier,

Hub.

9 Responses to “Modelbaan”

 1. Het blijft een fascinerende hobby, het laat je nooit meer los! Dat middelgebergte is echt top, mooi gedetailleerd! Mooi site ook! Overzichtelijk en veel te zien!

  Jan Willem Mulder, Zeist

 2. Joop de Man schreef:

  Hallo Hub (en anderen),
  Bij het struinen via Internet kwam ik toevallig terecht op je site. Het sprak me enorm aan, omdat ik op zolder (niet onder de schuine kap) een baan aan het bouwen geweest ben. Deze is nog lang niet klaar. Wat mij vooral aansprak op je site is de beslissing om niet voor de digitale versie te kiezen. Na beurzen afgelopen te hebben, Internet etc. heb ik dat ook besloten.Geen zin in nog meer computergebeuren en behoorlijk duur. Waar ik me de afgelopen tijd mee bezig heb gehouden is het “bouwen” van een printplaat, zo’n gaatjesding van Velleman, die met relais 8 lokken kan beveiligen inclusief de bijbehorende rode en groene ledschakeling. Nu eens kijken waar ik de blokscheiding, dus de indeling van mijn baan, ga plaatsen.
  Met vriendelijke groeten,

  Joop de Man

 3. Joop Verhagen schreef:

  Hallo Hub,
  Mooie site , schitterend , zit in het zelfde schuitje , kinderen het huis uit , en weer tijd voor de modelhobby na 40 jaar. Zie wel dat er veel is veranderd , kijk mijn ogen uit op het internet en zodoende ben ik ook op jouw site terecht gekomen.
  Zolder aan het opruimen waar ik dan ook een baantje wil opzetten , ben dan ook op zoek naar een banenplan.
  Misschien heb jij nog suggesties? Of toch maar een programma aanschaffen?

  Gr. Joop
  PS. nog de beste wensen voor 2016.

  • Hub Handels schreef:

   Bedankt Joop.
   Tips:
   1) Als je op zolder begint, plaats d baan dan niet onder een schuin dak. Daarmee wordt de toegankelijkheid van de baanstukkenitunnels en bergtrajecten slecht.
   2) kijk en lees vooral veel (internet en boeken).
   3) Over de bsturingkeuze digitaal (analoog) is al veel gedicussieerd en geschreven. de argumenten voor mijn keuze vind je op deze site. Maar ook die keuze is zeer persoonlijk en niet zaligmakend.

   • Joop Verhagen schreef:

    Hallo Hub,
    Bedankt voor je respons.
    Zolder schiet al aardig op , wat bewaard een mens toch veel rotzooi.
    En ja , baan niet onder een schuin dak plaatsen….. dat wordt dan toch een groot problem , ik kan namelijk niet anders. Had gedacht een slaapkamer te krijgen maar die is bestemd voor de kleinkinderen, dus…
    Nu is het behoorlijk ongunstig om onder een schuin dak te plaaatsen , maar ik zie daar toch wel een uitweg in.
    Of ik moet het behoorlijk mis hebben. Ik hou het ook bij analoog. Heb nog veel werk te verzetten , en ik heb ontzettend veel van jouw ideeen opgedaan en geleerd , en ik wil je daarvoor ook hartelijk bedanken.

    Gr. Joop

  • Carlo Giugie schreef:

   Hallo Joop,
   Misschien een tip. Zet jouw onderstel op rolletjes, dan kun je de “baan” gemakkelijk verplaatsen en kun je er van alle kanten bijkomen. Ik ben ook weer na zo’n 40 jaar begonnen. Ik heb mijn baan op een werkhoogte van 1 m gemaakt, dan hoef je niet zo veel te bukken. Ik vind het in ieder geval prettig werken.
   Veel plezier.
   Gr. Carlo

   • Joop schreef:

    Beste Carlo,
    Sorry voor de late reactive , maar zie het nu pas.
    Om even terug te komen op de baan onder schuin dak.
    Ik heb behoorlijk wat ruimte weten te creeren , en ik heb escape gaten in de tafel op de plaatsen waar de bergen komen , en ik maak ook in de bergen luiken om overal de bereikbaarheid te kunnen garanderen.
    Ben ook maar net begonnen en het denkwerk neemt de meeste tijd in beslag. Maar beter eerst denken dan er later spijt van krijgen , en zo zal dat misschien ook gaan met het plaatsen van een baan onder een schuin dak. We hebben de tijd en alles op het gemakje , ik heb van Hub al veel tips gebruikt. Ben ook met een banenplan bezig geweest maar kwam er als zovele niet uit en ben gewoon begonnen met bouwen.
    Bedankt voor je reactie Carlo , en U ook veel plezier met het bouwen.

Geef een reactie