Een baan bij nacht kan prachtig uitzien mits voldoende voorzien van verlichting. Een van de elementen van verlichting zijn straatlantaarns.
Straatlantaarns kunnen relatief eenvoudig zelf worden gemaakt. Hieronder worden drie types beschreven:
Heb jij tips of aanvullingen, voeg dan onder aan deze pagina jouw reactie toe.
Moderne straatlantaarn
- koop messing buisjes van 1,5 en 1 mm dikte, type Messing ronde staaf Ø1,0x500mm (Conrad Electronic):
- de ingredienten op een rijtje: op maat gezaagde messing pijpjes, lampje (1,2 Volt 15 mA – Conrad), een kraaltje, ringetje en een ‘dekseltje’ (ook uit de kraaltjesdoos van een nichtje).
- zaag een 1,5 mm buisje van 3 cm af en een 1 mm buisje van 4 cm.
Sschuif het 1 mm buisje deels in het 1,5mm buisje over een afstand van 1 cm en soldeer beide aan elkaar vast (gebruik minimale hoeveelheid soldeer).
- knip een stuk wirewrap af van 25 cm:
- strip ca 2 mm af aan beide kanten.
- voer het stuk wirewrap draad door de buisjes.
- knip een tweede stuk wirewrap af van 15 cm en soldeer deze aan de onderkant van de lantaarn aan het messing.
- trek de draad die door de buisjes loopt nu zodanig terug dat de draad aan de bovenkant ca 2 mm en het gestripte deel net niet de messing raakt.
- knip nu de draadjes van het lampje af tot ca. 5 mm lengte.
- soldeer een draadje van het lampje aan de wirewrap-draad en het andere draadje aan het messing pijpje.
Zorg ervoor dat het lampje heel kort op het messing pijpje zit maar net zoveel afstand heeft dat er geen sluiting wordt gemaakt. - zaag een kraaltje doormidden zodat er een kapje voor de moderne straatlantaarn ontstaat:
- boor het kraaltje uit met een 1,5 mm boortje:
- Lijm er vervolgens het ringetje en het dekseltje op:
- schuif nu het plastic kapje voorzichtig over het lampje.
Het kapje niet vastlijmen anders is het moeilijk om het lampje ooit nog eens te vervangen.
De nog ongeverfde lantaarn: - Maak de messing pijpjes schoon met wasbenzine en verf daarna de lantaarn met aluminiumverf
en test het door het op een 1,2 Volt batterij aan te sluiten: - Sluit de lampjes in serie aan op een spanningsbron.
Bijvoorbeeld: 14 lampjes van 1,2 Volt (= 16,8) op een spanningbron van 14 Volt. Een iets te lage spanning zorgt voor een langere levensduur van de lampjes.
Zitten in een serie minder lampjes dan de voedingsspanning vereist, neem dan een weerstand van 100 Ohm op voor elk lampje dat tekort is,
bijvoobeeld 10 lampjes in serie met 470 Ohm.
Oude straatlantaarn
Sluit de lampjes in serie aan op een spanningsbron.
Bijvoorbeeld: 14 lampjes van 1,2 Volt (= 16,8) op een spanningbron van 14 Volt. Een iets te lage spanning zorgt voor een langere levensduur van de lampjes.
Zitten in een serie minder lampjes dan de voedingsspanning vereist, neem dan een weerstand van 100 Ohm op voor elk lampje dat tekort is,
bijvoobeeld 10 lampjes in serie met 470 Ohm.
-
- koop messing buisjes van 1,5 en 1 mm dikte, type Messing ronde staaf Ø1,0x500mm (Conrad Electronic):
- zaag een 1,5 mm buisje van 5 cm af en een 1 mm buisje van 5 cm.
- buig het uiteinde van het 1 mm buisje voorzichtig rond een AA-batterij.
Gebruik eventueel een hulpmiddel om steeds dezelfde afmetingen en ronding te realiseren: - schuif het 1 mm buisje deels in het 1,5mm buisje over een afstand van 1 cm en soldeer beide aan elkaar vast (gebruik minimale hoeveelheid soldeer).
Zie foto’s:
lantaarn uit
lantaarn aan - knip een stuk wirewrap af van 25 cm:
-
kijk bij ‘moderne straatlantaarn’ voor detail foto’s
- strip ca 2 mm af aan beide kanten.
- voer het stuk wirewrap draad door de buisjes.
- zorg dat de draad aan de bovenkant ca 2 mm uitsteekt zodat het gestripte deel net niet de messing raakt.
- soldeer een draadje van het lampje aan de wirewrap en het andere draadje aan het messing pijpje.
Zorg ervoor dat het lampje heel kort op het messing pijpje zit maar net zoveel afstand heeft dat er geen sluiting wordt gemaakt. - soldeer aan de onderkant van de lantaarn een tweede draad van ca 15 cm aan het messing.
- schuif nu het plastic kapje (uit de kraaltjesdoos) en een plastic pijpje van 3 mm (afgesneden van een oude balpenvulling) voorzichtig over het lampje.
Het pijpje moet een beetje rond het lampje klemmen. Niet vastlijmen anders is het moeilijk om het lampje ooit nog eens te vervangen. - Maak de messing pijpjes schoon met wasbenzine en verf daarna de lantaarn met aluminiumverf.
Microlampjes
De hierboven getoond microlampjes zijn niet altijd/overal in die uitvoering verkrijgbaar. Een goed alternatief zijn de lampjes van Graupner:
Ze zijn net zo klein en hebben twee 50 cm lange aansluitingen. Hiervan kan een aansluiting door het messingpijpje worden gevoerd. De tweede aansluiting wordt kort afgeknipt en boven aan het messinglampje gesoldeerd. In feite is dit een nog eenvoudigere constructie dan de hierboven getoonde.
Klassieke straatlantaarn (met LED’s)
- Volg de aanwijzigingen 1 t/m 9 van de moderne straatlantaarn hierboven om de mast van de straatlantaarn te maken.
- Verder heb je nodig een 3mm LED en een metalen ringetje waar het LEDje net doorheen past.
- Soldeer de LED met het langste pootje aan de messing mast. Buig de draad mooi rond over een penlite batterij.
Knip het andere pootje af zodat er nog twee mm overblijft. Soldeer hieraan de draad die door de messing buis is gevoerd.
Doe dit met een boogje dat mooi aansluit bij de gebogen LED-draad.LET OP: een LED leidt stroom maar in een richting. Soldeer alle LED’s met hetzelfde pootje aan de lantaarn.
Je kunt dit zien aan de verschillende lengte van beide pootjes. Kies ervoor om het langste pootje aan de mast te solderen.
Later meer over aansluiting en stroomvoorziening. - Schuif nu het metalen ringetje van onderen over de LED en zet het vast met een beetje lijm.
- Verf tot slot de mast inclusief de LED-draad, de doorgevoerde draad en de bovenkant van de LED en het metalen ringetje in een kleur naar keuze.
- Als de lantaarn bevalt, kun je ze in serie gaan maken om bijvoorbeeld een hele stad van verlichting te voorzien.
Een plankje met voorgeboorde gaatjes is dan handig om alle lantaarns in een keer te verven.Na de verfbeurt (oud groen in dit geval) rustig laten drogen…
- Het uiteindelijk resultaat mag er zijn:
- Stroomvoorziening:LED’s zijn diodes en leiden maar in een richting. Het handigste is het om meerdere LED’s (lantaarns) in serie te zetten.
Dat betekent dat de aansluitdraad aan de mast telkens moet worden gekoppeld aan de doorgevoerde aansluitdraad van de volgende mast, enz.:
De aangegeven weerstandswaarde is slechts een voorbeeld. De waarde moet worden berekend (zie hieronder).Let op de volgende zaken:
- LED’s verdragen geen hoge stroom. Deze moet dus worden begrenst met een weerstand in serie geschakeld.
Meer over het serieschakelen van LED’s en berekening van de weerstand vind je op deze site:http://www.linetec.nl/electronics/leds/led_3.html - Bij aansluiting op een gelijkspanning zullen de seriegeschakelde LED’s maar op een manier branden. Indien ze niet branden, wissel dan de aansluitingen op de gelijkspanningsbron om.
- Hoewel LED’s diodes zijn, kunnen ze niet ongestraft op een wisselspanning worden aangesloten. Indien je een wisselspanningsbron wilt gebruiken (normaal bij Marklin-trafo’s) zet dan behalve de stroombegrenzingsweerstand ook een ferme diode (>= 1 A) in serie met de LED’s van de straatlantaarns.
- Wanneer de LED’s niet willen branden, controleer dan of de seriegeschakelde LED’s allemaal hetzelfde zijn aangesloten.
- LED’s verdragen geen hoge stroom. Deze moet dus worden begrenst met een weerstand in serie geschakeld.
Ik heb 7 ledlampjes in serie aangesloten van 9 Volt per stuk. Hoeveel batterijen heb ik nodig om ze goed te laten branden?
Check om te beginnen de informatie van de leverancier. Gaat het om led’s in een strip dan zitten daar meestal al weerstanden in om de stroom door de led’s te limiteren. Bij een strip moet je je houden aan de beschrijving. In jouw geval zou de spanning dan 9 volt moeten zijn. Bij serie schakeling voldoet dat dan niet meer.
In het algemeen mag je bij in serie geschakelde led’s stellen:
Aantal LED’s =A
LEDspanning = V
In jouw situatie geldt dus: A=7 en V=9
Bij A Leds’s in serie is de benodigde spanning maximaal: A *V ofwel 7*9=63
63 volt in een treinverlichting is wat al te gortig.
Suggestie: Zet de led’s parallel op 9 volt.
Door een weerstand in serie te zetten met de parallel geschakelde led’s kun je de helderheid regelen. Begin met bijvoorbeeld 1K/
PS
Het lijkt mij dat het om zeer heldere led’s gaat. Niet mooi om die in een wagon te plaatsen.
Werkt dat niet naar tevredenheid, probeer dan de 12 volt strip uit mijn voorbeeld.
Succes gegarandeerd 😉
Wattenstaafjes
Zelf maak ik de boogjes van het holle pijpje van wattenstaafjes door ze over een voorgevormd ijzerdraadje of koperdraad te schuiven en het dan met de vlam even warm te maken. Vervolgens laten afkoelen en dan kun je ze zo ongeschonden van de draad plukken. De lampmast kun je van bijvoorbeeld een lege balpenvulling of koperen buisje maken. Het geheel kun je dan in elkaar schuiven, dus geen geknoei meer met solderen of lijm. Een lik verf erover en je hebt realistische lantaarntjes. Het lampje kun je dan met de twee draden helemaal doorvoeren. Voor mij geldt, zo weinig mogelijk geld investeren om een optimaal resultaat te bereiken. De lantaarntjes van mij kosten hooguit 35cent.
Boog
Hoe voorkom je het dichtknijpen van de boog tijdens het vormen?
Ik druk het bovenste stuk van het 1 mm buisje stukje bij beetje over een AA-penlite-batterij. Daarmee bereik je dat elke boog hetzelfde is en het buisje niet kan worden dichtgeknepen.
KIJK eens op mijn website hoe je een lantaarn met boog kunt maken. dit werkt als een pijp buigijzer maar dan in het klein, het voorkomt ook het dicht knijpen van het buisje. veel succes