Een stukje industrie doet het altijd goed op de modelbaan. Ik heb gekozen voor een steenslagfabriek zoals deze bij ons in de buurt aan een kleine haven ligt:

voorbeeld

Onderstaande overzichtsfoto laat de zelfgebouwde fabriek in zijn omgeving zien. Het fabrieksterrein is deels gecombineerd met het rangeerterrein waar ook de diesel- en stoomlocs worden onderhouden.

kleinSAM_4012

klik op de foto voor een vergroting

Heb jij tips of aanvullingen, voeg dan onder aan deze pagina jouw reactie toe.

De bouw in een aantal stappen

Stap 1

De fabriek bestaat uit een aantal gebouwen. Zo is er het hoofdgebouw waarin uitsparingen zitten voor aansluiting op andere delen van de fabriek (zie onderstaande foto’s 1, 2 en 3).

IMG_0675

foto 1

IMG_0673

IMG_0674

foto 2 en 3 (het grotere gebouw)

  • Het skelet van de gebouwen is gemaakt van dun triplex zoals op foto 4 van de onderkant het kleinere gebouw is te zien.
    Voordat de losse triplex-elementen van het gebouw aan elkaar worden gelijmd, worden eerst de uitsparingen eruit gezaagd met een hobby lintzaag-machine of een figuurzaag.
  • Is het houten frame eenmaal in elkaar gelijmd dan wordt er dun ‘golfkarton’ op geplakt zoals dat te vinden is in sommige chocoladerepen.
    De openingen van het houten frame worden ook uit het karton gesneden.
  • Het karton wordt vervolgens geverfd met een lichtblauwe kleur en daarna roestig en versleten gemaakt met pastelkrijtjes.
  • Daarna worden op het karton lijntjes getrokken met een dunne viltstift die de indruk wekken dat het om gescheiden panelen gaat. Door aan de plaatranden puntjes te zetten met de stift worden de klinknagels nagebootst.
  • Het is verder helemaal aan je eigen fantasie hoe het gebouw verder word aangekleed. Ik heb er bovenop nog een ruimte van karton opgezet met een schoorsteen uit de rommeldoos.
    Verder kun je de deuren en ramen afwerken met kozijnen of panelen.
  • Denk ook al vast aan een stukje verlichting in de fabriek. Dus lampjes aanbrengen die al voorzien zijn van een stukje montagedraad.

IMG_0676

IMG_0672

foto 4 en 5 (het kleinere gebouw)

Stap 2

We gaan de fabriek uitbreiden met aan- en afvoer gebouwen en transportbanden. Voor de aanvoer heb ik foto’s gemaakt van de eerder genoemde echte fabriek. Daar wordt grind vanuit een grindboot met een grijper opgepakt en in een uit de kluiten gewassen trechter gestort. Vanuit deze trechter wordt het grind via een transportband hoog de fabriek ingevoerd (zie foto 6)

_MG_9783

foto 6

 

IMG_0677

IMG_0678

foto 7 en 8 (aanvoer)

  • De trechter is (foto 6 en 7) helemaal van karton en luciferhoutjes gemaakt.
  • Het geheel is in een donkerblauwe kleur geverfd en met zand aangekleed.
  • Vanuit de stortbaak wordt het grind getransporteerd naar een bovenverdieping van de fabriek.
    Dit transportband is ook van hout, karton en luciferhoutjes gemaakt terwijl de dakplaten boven het transportband zijn gemaakt van flatkabel uit oude computers (foto 6 en 8).
  • Ook dit onderdeel wordt blauw geverfd met hier en daar wat vuil en roestverschijnselen (pastelkrijtjes).

Stap 3

De afvoer van het gesorteerde grind wordt via een transportband verdeeld in verschillende afmetingen grind en gestort in diverse compartimenten. Van hieruit kan het worden opgeladen met grijpers en op vrachtwagens worden overgeladen.

  • Dit transportband is gemaakt van een houten latje waarop met karton een dak is gelijmd.
  • Op dit frame zijn vervolgens flatkabels gelijmd (uit oude computers).
  • Het geheel wordt weer geschilderd en een beetje roestig en vuil gemaakt.
  • Onder het transportband zijn een tweetal staanders gelijmd.

IMG_0681

IMG_0680

foto 9 en 10

Een tweede afvoer heb ik gemaakt van een (oud gesloopt) mijngebouw (foto 11) dat via een opening aan de achterkant van het hoofdgebouw wordt gekoppeld.

IMG_0679

foto 11

Onder de overkoepeling van de zijgang kan een spoor worden gelegd waaronder grindtransport wagons kunnen worden geleid ter bevoorrading (zie foto 12).

IMG_0376

foto 12

Stap 4

Ter afronding sluiten we nog de verlichting aan van de lampjes die we her en der hebben ingebouwd. Om het geheel mooi af te maken, wordt ook een luidspreker ingebouwd die via ons geluidsysteem (zie techniek | geluid) een mix laat horen van grijpers die grind verplaatsen, ratelende transportbanden, aanlopende machines, een scheepstoeter en andere herrie:

 

Veel plezier met het verzinnen, (deels) kopieren van bestaande fabrieken en zelf bouwen van je fabrieksterrein.