Een treurwilg is een mooie maar ietwat moeilijkere boom om zelf te maken. Maar we gaan toch een poging doen. En wie weet wordt hij nog mooier dan de exemplaren in de winkel…

Heb jij tips of aanvullingen, voeg dan onder aan deze pagina jouw reactie toe.

Voorbeeld

Om iets na te maken uit de natuur helpt het als je eerste goed naar de voorbeelden in de natuur kijkt. Wat opvalt bij de treurwilg zijn zijn hangende takken. Je kunt een treurwilg dus niet maken met ijslands mos of zeeschuim.

treurwilg_vb1

 

De takken

We moeten dus veel hangende takken maken vanuit een basisvorm van de boom (stam met grote zijtakken). Die hangende takken moeten fijn zijn en daarvoor gebruiken we heel dun wikkeldraad van een trafo.

Een oude kleine trafo, zoals in onderstaand voorbeeld, vind je in de rommeldoos of je haalt ze uit een klein oud electrisch apparaat of een defect los voedingsblokje.

trafo1

Buig daarna de lamellen los met een tang zodat de wikkeldraad vrij komt te liggen.

trafo_exploded

Knip de wikkeldraad los van een aansluiting en wikkel hem af op een plankje of iets dergelijks.

wikkeldraad

De boomstam

Voor de boomstam gebruiken we een stuk normaal koperdraad.

koperdraad

Knip hier een stuk of tien lengtes vanaf. De lengte bepaalt de hoogte van jou boom en het aantal strengen de dikte. Zo kun je zelf bepalen of je een uit de kluiten gewassen treurwilg wilt maken of juist een klein exemplaar.

draadstukken

Draai de lengtes nu in elkaar en laat ze vanaf halve hoogte uit elkaar waaien door steeds minder strengen in elkaar te draaien.

basisvorm

Verdeel nu de takken rondom over de boom en buig de uiteinden van de takken naar beneden.

basisvorm2

Knip vervolgens strengen van het fijne wikkeldraad af. Kies de lengte zodanig dat de strengen minstens de grond raken wanneer ze aan de takken worden bevestigd (beter te lang dan te kort, afknippen doen we later). Draai steeds een stuk of vier strengen een beetje in elkaar.

takken

Maak nu een mix van klei (een beetje nat gemaakt) en zaagsel en smeer dat op de boom.
Lijm -na droging- vervolgens de strengen wikkeldraad vast aan de takken van koperdraad.

schors

Maak vervolgens een streng van ca. 30 wikkeldraadstukken en lijm deze in de kruin van de boom.

kruin

We gaan nu de hele boom met de spuitbus een basiskleur (zwart) geven zodat alle kleuren van de oorspronkelijke materialen verdwijnen.

spuiten

We verven daarna de boom in de gewenste kleur en -na droging- strijken we over de stam met een groen en grijs pastelkrijtje. Het zaagsel dat in de klei is gedroogd steekt een beetje uit en wordt door de krijtjes geraakt terwijl de rest van de stam zijn geverfde kleur behoudt. Dit geeft een goed gelijkend schors-effect.

verven

Het is nu zaak alle fijne takken (dat zijn er inmiddels een stuk of honderd) goed over de boom te verdelen en in fraaie bochten naar beneden te laten hangen. Als dat naar tevredenheid is gebeurd, kunnen we de takken (wikkeldraad) op lengte knippen. Niet alles tot op de grond laten komen.

Tot slot spuiten we het geheel met lijm in en bevlokken met de gewenste kleur met als resultaat een fraaie treurwilg.

bevlokken