Een mooie achtergrond foto geeft diepte aan de modelbaan en verbergt muren, daken, deuren en ramen die de illusie van een ‘echt’ landschap makkelijk verstoren. Met wat speurwerk op internet kom je er al gauw achter dat (in mijn geval) zo’n 15 meter aan achtergrond foto’s niet echt goedkoop is. Dan maar zelf iets verzinnen. Het verschil tussen een deel van de modelbaan met en zonder achtergrond hieronder is duidelijk zichtbaar.
De foto wisselt om de paar seconden tussen een opname met en zonder achtergrondplaat.
Zo kun je goed zien wat er werkelijk op de baan staat en wat de achtergrondfoto’s toevoegen.
Heb jij tips of aanvullingen, voeg dan onder aan deze pagina jouw reactie toe.
Stappenplan
Om een dergelijke achtergrond te maken hebben we de volgende materialen nodig:
- een of meer platen hardboard
- latex
- blauw kleurpatroon
- airbrush
- panoramafoto’s
- printprogramma
- kleurenprinter
- schaar en nagelschaar
- behangselplak
Stap 1
Bereken de omtrek van je baan of tenminste de lengte die je van een achtergrond wilt voorzien. Sommige platen kun je doormidden zagen. Zorg dat je in ieder geval een hoogte van ongeveer 60 cm overhoudt.
Stap 2
Maak van een pot witte latex twee kleuren aan door een bepaalde hoeveelheid van het blauwe kleurpatroon toe te voegen.
De meest blauwe kleur moet overeen komen met de kleur blauw van de lucht als je schuin omhoog kijkt. De andere kleur moet witter zijn (met blauwe zweem). Dit is de kleur die je ziet als je over de horizon kijkt. Aangezien er meer lucht tussen jouw en de ruimte zit (zo’n 60 km) wanneer je over de horizon kijkt dan wanneer je recht omhoog de ruimte inkijkt (zo’n 10 km), wordt het licht meer of minder gefilterd waardoor de lucht aan de horizon witter is dan recht omhoog (zie onderstaande foto).
Stap 3
Schilder de hardboard plaat van de bovenkant naar beneden. Begin van boven naar het midden met de blauwe kleur en vervolgens van de onderkant naar het midden met de witte kleur. In het midden strijk je beide kleuren door elkaar heen zodat er een geleidelijke overgang ontstaat tussen beide tinten:
Stap 4
Spuit nu met een airbrush een aantal wolken op de achtergrond. Kijk hiervoor naar foto’s van een echte wolkenhemel. Er zijn veel soorten wolken types. Kies een type dat je graag wilt of makkelijker kunt namaken. Spuit hierbij eerst cirkeltjes met witte verf en als die gedroogd is aan de onderkant van de wolk met lichtgrijze verf. Dit zorgt voor de schaduwkant van de wolk.
Stap 5
Zoek op internet een of meer panorama foto’s die min of meer bij elkaar en aan elkaar passen. Een goede (gratis) bron hiervoor is: www.rgbstock.com
Download het (gratis) programma Posterazor op: posterazor.sourceforge.net
PosteRazor kan een grote foto opdelen in meerdere A4-tjes. Die kunnen weer makkelijk worden uitgeprint op een kleurenprinter en later aan elkaar worden gelijmd.
Laad daartoe de achtergrondfoto in PosteRazor en kies een zodanige vergroting dat de afdruk qua verhouding past bij de modelbaan (maak eventueel een proefafdruk op lage kwaliteit).
In onderstaand voorbeeld is deze achtergrondfoto:
opgesplitst in vijf A4-tjes. Je kunt ze zowel portrait (rechtop) of landscape (liggend) afdrukken:
Stap 6
Druk het door PosteRazor gegenereerde PDF-bestand af op een kleurenprinter. Zelf gebruik ik hiervoor een kleurenlaserprinter. Deze levert niet zo’n mooie foto-afdrukken als een inktjet maar het iets valere effect werkt juist prima als achtergrond. In werkelijkheid is het landschap in de verte ook iets valer van kleur, wederom door de lucht die als een filter werkt.
Stap 7
Aangezien we de lucht al hebben geschilderd, moeten we de lucht van de achtergrond foto afknippen. Dat is een secuur werkje. Hoe netter wordt uitgeknipt, hoe beter het resultaat. Deze achtergrond foto gaat dan echt naadloos over in de geschilderde achtergrond. Een klein randje blauw is geen probleem.
Stap 8
Plak nu de afgedrukte en uitgeknipte foto’s met behangselplak naast elkaar op de geschilderde achtergrond plaat.PosteRazor zorgt bij het afdrukken voor een stukje overlap van de ene naar de andere foto. Het past dus altijd wanneer je de foto’s een stukje overelkaar heen plakt. Ook hier geldt hoe secuurder je tewerk gaat hoe mooier het resultaat. Behangselplak werkt het beste omdat de foto nog meermaals kan worden losgetrokken wanneer hij niet helemaal recht zit of er een kreukel in is gekomen.
Hieronder nog een voorbeeld van een achtergrond voor een stad. Deze is samengesteld uit zo’n 16 foto’s van redelijk formaat (hoogte en breedte ca. 2000 tot 5000 pixels). Met een foto-bewerkingsprogramma zoals GIMP kunnen de losse foto’s zodanig aan elkaar worden gezet dat het lijkt alsof alle gebouwen en achtergrond een geheel vormen. Het kost wel even tijd om vertrouwd te raken met de functies van het bewerkingsprogramma:
- elke foto in een aparte layer plaatsen
- foto’s positioneren (wat past naast elkaar)
- foto’s uitknippen met lasso-functie
- ongewenste delen (zoals de lucht boven de gebouwen) uitgummen en transperant maken
- achtergrond foto’s toevoegen en passend maken aan elkaar
Bekijk alvorens de achtergrondfoto af te drukken in PosteRazor hoe groot een gebouw op een van de A4-tjes staat. De gemiddelde hoogte van de gebouwen moet wel in verhouding zijn met de echte gebouwen in de voorgrond op de modelbaan: kleiner dus want ze staan zogenaamd verder af.
Knip nu de afgedrukte A4-tjes uit (witte ruimte onder en boven de foto) en plak de overlappende gedeeltes aan elkaar. Het resultaat kan alsvolgt zijn:
klik op foto voor uitvergroting
Stap 9
Monteer de achtergrondplaat nu achter de modelbaan. Hoe je dat doet hangt af van jouw constructie en is dus verschillend per baan. Je kunt er ook nog voor kiezen om de achtergrond iets verder achter de baan te monteren zodat een langsrijdende trein met verlichting geen schijn op de achtergrondfoto veroorzaakt.
En nu genieten maar van jouw weidse landschap:
Mooi. Dit is een idee voor een achtergrond bij mijn model van station Geleen – Lutterade. Even wat foto’s zoeken van de Maurits.
Gr. Bert Senden.
weersgesteldheid
hoi hub,
je kijkt goed om je heen in de natuur
dat veldonderzoek is wel aan jou besteed
zijn deze zaken oplossen hetgeen je hoofd breekt, tijdens de wandelingen?
het resultaat mag er zijn.
vraag?? kun je ook wisselen van decor ?
om zo andere weersgesteldheid te suggereren?
Achtergrond
Hub., Mooi gedaan en de baan heeft meer leven.
Net echt
Hub., dat ziet er super (dus echt) uit. Je hebt goed naar boven gekeken.