Het is handig wanneer een trein automatisch stopt bij een rood sein en bij groen vertrekt. Met onderstaande seinbesturing schakeling wordt niet alleen het omschakelen van het sein (rood/groen) geregeld maar ook het stroomloos maken van de stoprail bij rood en weer spanning toevoeren bij groen. Voor alle stoprails samen is een aparte trafo gereserveerd zodat de vertreksnelheid apart kan worden ingesteld. Bij vertrek start de loc dan langzaam om vervolgens achter de geïsoleerde stoprail terecht te komen op een aansluitende rail die spanning krijgt van het vertraagde stationsemplacement (zie vertraging) en daarachter de normale snelheid buiten het stationsemplacement krijgt. Een mooi oplopende snelheid dus en geheel automatisch.

Heb jij tips of aanvullingen, voeg dan onder aan de pagina jouw reactie toe.

Werking van de schakeling

De stop-(midden)rail is geïsoleerd van de omliggende rails en krijgt zijn spanning uit de bloksignaal schakeling. Deze schakeling is gemonteerd binnen in het dashboard en is aan de buitenkant zichtbaar door twee drukknopjes (groen en rood) en twee LEDs (groen en rood) die uiteraard overeenkomen met de groene en rode LED van het sein op de baan.

sein

klik op het schema voor een vergroting

De schakeling wordt gevoed vanuit de volle spanningsuitgang van de trafo. Het relais is geschikt voor 24 Volt.

Vertrek
Wanneer op de groene (zwart in schema) drukknop wordt gedrukt, wordt de relaisspanning verbroken en valt het relais af. De groene LED’s (op dashboard en in sein) gaan branden, de trafo spanning wordt op contact Q gezet dat is verbonden met de middenrail. De loc zal nu vertrekken met een op de regeltrafo ingestelde snelheid.

Stop
Wanneer het sein op rood wordt gezet door de rode drukknop in te drukken, trekt het relais aan en gaan de rode LED’s branden. Tevens wordt de verbinding met de trafo verbroken (contact Q is nu open). De aankomende trein krijgt op het stoprail geen spanning meer en komt dus stil te staan.

Tip:
Het is handig om alvast stoprails in te bouwen op plaatsen waar later mogelijk een bloksein wordt geplaatst. Overbrug  de stoprail met een draadbrug voordat er een bloksein wordt geplaatst. Zo kunnen er later op die plaatsen makkelijk seinen worden toegevoegd zonder de rails uit elkaar te moeten halen en het landschap te beschadigen. Bij toepassing van de bloksignaalschakeling moet de draadbrug uiteraard worden verwijderd!